В Европейския съюз обсъждат следващ пакет санкции срещу Москва. Новите ограничения са отговор на присъединяването към Русия на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области в резултат на проведените там "псевдореферендуми“, съобщава Polskie Radio.

"От името на Полша представихме нашия проект за санкции, изисквайки, наред с други неща, ограничения върху газа по примера за суровия петрол“, уточни полският заместник-външен министър Пьотр Вавжик пред радиото. "Ние също поискахме тези санкции да се прилагат за скъпоценните камъни и ядрена енергия. Това е удар по още един отрасъл на руската индустрия, при това по отрасъла, който носи приходи на Русия. Вярваме, че колкото повече такива стъпки предприемаме, толкова по-скоро на Путин ще свършат парите и той ще започне да прави отстъпки по отношение на Украйна както устно, така и дипломатически, и Украйна ще може да се върне в границите си“, добави политикът.

На въпрос на Polskie Radio защо досега не са наложени санкции на руския газ, особено предвид факта, че самата Русия започна да ограничава доставките на газ за Европа, зам.-министърът поясни: "Преговорите продължават“.

"В това отношение е необходимо единодушие и всички държави трябва да дадат съгласието си за едно или друго решение, така че одобрението на санкциите не е толкова бързо, както в САЩ или Великобритания. Това отнема време, но досега винаги е било възможно да се постигне консенсус“, подчерта той.

Пьотр Вавжик е убеден, че тези "най-строги“ антируски санкции ще влязат в сила скоро. "Това е още един много силен удар за Русия“, добави той. Според него, с оглед на вече приетите и бъдещи санкции, сривът на руската икономика е неизбежен и ще настъпи много скоро.