Руският посланик в Полша Сергей Андреев е привикан в Министерството на външните работи на републиката заради анексията на окупираните украински области. Това съобщи в понеделник по телевизионния канал TVN24 заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пржидач.

"Отношенията с Русия днес са по същество замразени, няма никакви дипломатически контакти, освен срещите, когато аз или министърът викаме посланик Андреев. Днес ще се състои такава среща. В 12:00 часа Посланик Сергей Андреев ще бъде в Министерството на външните работи във връзка с действията на Русия миналата седмица“, заяви той, като обясни, че става дума за провеждането на референдуми в Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Според дипломата по време на срещата полската страна ще протестира пред посланика във връзка с присъединяването на тези региони към Русия и няма да признае подобно решение.

Както посочи представителят на МВнР на Полша, не само републиката действа по този начин. "Разбрахме се с колегите на европейско ниво всички по едно и също време, приблизително в един и същи ден, да представим такава позиция на посланиците на [Руската федерация] <...>“, каза той.

В отговор на въпрос дали Полша планира да обяви руския посланик за персона нон грата в републиката, Пшидач каза, че това няма да се случи в понеделник. "Няма да кажа това днес“, заяви той. "Обсъждаме такива решения с нашите съюзници в ЕС и НАТО. Ако заедно с всички европейски и евроатлантически съюзници стигнем до извода, че такива стъпки са необходими и полезни, тогава ще ги предприемем“, добави зам.-министърът.

"На този етап самата Полша... не планира да направи това. Ако всички ние решим на европейско ниво това да бъде направено, всички възможни контакти с Руските дипломати трябва да бъдат прекъснати, тогава Полша ще го направи. Но не може да има ситуация, когато Полша ще направи това, а Германия или Франция ще продължат да обсъждат с руснаците, например, по-нататъшна работа както обикновено ("бизнес както обикновено“)“, каза той, като не изключи, че "може би ще дойде време, когато това ще бъде направено в регионален мащаб“.