Полският премиер Доналд Туск заяви, че Полша преговаря с Украйна за временно затваряне на общата граница и спиране на двустранната търговия, съобщава УНИАН, позовавайки се на съобщения в полските медии.

"Готов съм да взема трудни решения, когато става дума за границата с Украйна. Винаги се консултирам с Киев, за да избегна ненужно напрежение. Но трябва да намерим дългосрочно решение", е заявил Туск и е подчертал, че това ще бъде "временно и болезнено решение и за двете страни".

Той е обявил, че утре ще се срещне с лидерите на фермерите, които протестират срещу земеделската политика на Европейския съюз и вноса на евтини храни от Украйна.

"Разговаряме с украинската страна за възможно временно затваряне на границата и спиране на движението на стоки... Такова решение би било временно и взаимно болезнено. Полша има положителен търговски баланс с Украйна, ние продаваме повече на Украйна отколкото получаваме от Украйна. Но различните групи имат различни интереси. Някой прави пари от това, че Украйна може да търгува без мита, но много хора губят много от това", е коментирал Туск на пресконференция предадена от полската tvn24.