Полша ще изпрати още 60 танка на Украйна в допълнение към 14-те бойни машини Leopard 2, които правителството във Варшава вече обяви, че ще достави на съседната страна. Това обяви полският премиер Матеуш Моравецки, предават Anadolu Agency и няколко украински медии, сред които Pravda.ua и "Интерфакс-Украйна“.

Заявявайки, че Полша е първата държава, която е предоставила 250 танка на Украйна преди около половин година, Моравецки изрази задоволство, че официална Варшава е успяла да убеди своите съюзници да подкрепят по-активно Киев.

Той отбеляза, че 30 от 60-те танка, които Полша ще прехвърли, са PT-91, силно обновена версия на руския танк Т-72 с местни и западни компоненти.

"И ако не искаме Украйна да бъде победена, трябва да бъдем много открити и смели в подкрепата си за нея“, подчерта Моравецки, като допълни, че поражението на Украйна би означавало поражение на целия свободен свят.

САЩ обявиха в сряда, че ще изпратят танкове Abrams в Украйна, а Германия, Канада, Испания и Норвегия на свой ред съобщиха, че също ще й доставят Leopard 2.