Изправена пред повишаващите се цени на енергията в Европа, Полша обмисля да купува много повече ядрена енергия от Украйна. По време на посещението си в Киев полският министър-председател Матеуш Моравецки благодари на украинския президент Володимир Зеленски за осигуряването на енергия от украинската атомна електроцентрала "Хмелницки". Според информационната агенция PAP тази инициатива ще позволи на Полша да намали количеството електроенергия, произвеждана от въглища.

Хмелницката атомна електроцентрала е разположена в Западна Украйна и разполага с два реактора ВВЕР-1000 съветски дизайн с обща мощност 2000 мегавата. В Полша няма атомна електроцентрала.

Украйна е свързана с европейската електроенергийна мрежа от март и само в петък е трябвало да достави 210 мегаватчаса електроенергия на Полша.

Борбата с енергийната криза е най-важната

"Европейският съюз трябва да даде приоритет на мерките за борба с кризата, преди да налага специален данък на производителите на енергия", заяви Моравецки по повод плановете на Брюксел.

"Не изключваме определени данъци върху лицата с извънредни печалби, но има и други инструменти, които трябва да бъдат задействани дори преди този данък", заяви той.

Инфлацията в Полша е 16,1%. Това е най-високата стойност, регистрирана през последните години. Според икономисти това може да доведе до рецесия преди края на годината.

ЕС иска единна енергийна политика

Моравецки се спря и на идеята за единна енергийна политика, която се обмисля от представители на ЕС.

"Твърдението, че е много лесно да се създаде единна енергийна политика, е напълно погрешно: един размер не е подходящ за всички. Всички държави членки трябва да имат собствени решения за своите енергийни системи и стремеж към неутралност по отношение на климата", предложи той.

Правителството на Полша, например, реши да ограничи увеличението на разходите за централно отопление до 40%. Обмисля се и въвеждането на субсидии и за други горива, освен за въглищата.

Мерки за полските домакинства

Същевременно бяха одобрени два други законопроекта за намаляване на разходите за енергия. Един от тях е насочен към удължаване на срока на действие на субсидията, въведена за домакинствата, които използват въглища за отопление. Вторият предвижда отпускането на 2,87 млрд. евро на местните власти.

"Положението на полските домакинства през зимата ще зависи до голяма степен от времето, което е обезпокоително", казва Илона Йедрашик от полския офис на ClientEarth, неправителствена организация за защита на околната среда.

Цената на въглищата в Полша се е утроила, поради което служителите се опитват да намерят заместители от страни като Южна Африка и Колумбия.