Полша обяви "незабавното“ оттегляне на генерал Ярослав Громадзински от поста му на командир на Еврокорпус, става ясно от  съобщение на Министерството на отбраната във Варшава, цитирано от Укринформ.

Според ведомството решението е взето поради контролни действия срещу генерала от Службата за военно контраразузнаване (SKW). Тя е започнала проверка на миналото на генерал Громадзински "във връзка с получаването на нова информация за офицера“.

В съответствие с полския закон "За защита на отечеството“ министерството е взело решение да освободи генерала от длъжността му командващ Еврокорпус и да го върне незабавно в страната. За да се осигури непрекъснатост на работата на командването на Еврокорпуса, Полша планира незабавно да назначи друг офицер на негово място.

Еврокорпус е независим европейски формат за военно-политическо сътрудничество, създаден през 1992 година по инициатива на Франция и Германия. Съществува като част от многонационален щаб и поддържаща бригада. Сертифициран е да изпълнява задачи като част от Силите за бързо реагиране на НАТО през ноември 2019 година. Основните участници в инициативата са Франция, Германия, Белгия, Испания, Полша и Люксембург.