Полша деблокира ГКПП "Дорохуск-Ягодин“ на границата с Украйна. Това обяви министърът на развитието на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков, предава ТАСС.

"В резултат на преговори с Министерството на инфраструктурата и развитието на Полша, ръководството на Любелското воеводство успя да ДЕблокира движението на ГКПП "Дорохуск-Ягодин“. От 15 май движението на камионите е възстановено както обикновено“, се казва в изявление на Кубраков, публикувано на официалната интернет страница на воденото от него ведомство.

По думите му "стачката, която продължи повече от 10 дни, е нанесла значителни щети“. Министърът изрази своята благодарност към полските колеги за откриването на пункта.

По-рано министерството отбеляза, че "Дорохуск-Ягодин“ осигурява около 40% от товаропотока за Полша. Регистрацията на товарни автомобили за влизане и излизане бе прекратена от полската страна на 4 май.

Това не е първият случай, в който полски превозвачи блокират контролно-пропускателен пункт на границата между двете страни. През септември 2022 г. те организираха подобна акция в Дорохуск. Шофьорите настояха за възстановяване на издаването на разрешителни за украинските превозвачи, както и за подобряване на условията на труд. През март тази година повече от 200 шофьори на камиони излязоха на околовръстния път на Варшава, усложнявайки трафика, като отново изтъкнаха подобни искания.