Полша, съвместно със съюзниците от НАТО, ще проведе военни учения Залив-2023 (Zalew-2023) в района на Висленската коса, която граничи с Калининградска област на Руската федерация, съобщава PAP.

Според съобщения в медиите тези тактически учения са планирани за 27-31 март.

"В обучението ще участват 16-а Поморска механизирана дивизия, войските за териториална отбрана, инженерните войски, военноморските сили на полската армия, както и батальонната група на Северноатлантическия алианс“, се казва в съобщението.

На свой ред говорителят на механизираната дивизия Магдалена Костинская отбеляза, че това е най-мащабното учение през 2023 г. с участието на това военно обединение.

Във военните учения ще участват 2500 полски и чуждестранни войници, около 500 единици техника и плавателни съдове“, се казва в съобщението.

Очаква се, освен територията около Висленската коса, сценарият на учението включва участието на военно пристанище в Гдиня, 22-ра база на тактическата авиация в Малборк и учебен център в Моджевина.

"Основният елемент на учението ще бъде пресичането на Висленската коса от полски и съюзнически части с подкрепата на инженерни войски. Също ще се отработват сценарии за отблъскване на терористична атака с вземане на заложници, разузнавателни операции в района на залива на Гданск и Висленската коса, като ще бъдат отработени и действия в резултат на химическо замърсяване на територията“, се допълва в съобщението.

В края на миналата година няколко страни от НАТО проведоха военни учения близо до границите на Беларус и Русия.