Полша, която вече е прехвърлила значително количество тежки оръжия на Украйна, обмисля да достави свои собствени танкове Leopard, произведени в Германия, след като получи резервни от Южна Корея и САЩ, съобщава американското издание The Wall Street Journal в подробна статия, в която цитира представителите на властите във Варшава.

От началото на войната Полша предаде на Украйна повече от 240 модернизирани съветски танка. "Сега Варшава обмисля искането на Киев за доставка на произведените в Германия основни бойни танкове Leopard“, цитира изданието високопоставен полски дипломат.

Информацията бе потвърдена от друг европейски служител от Чешката република, ангажиран в процеса на доставки на военно оборудване за Украйна.

"Те наистина обмислят да дадат всичко, за да помогнат на Украйна“, увери източникът на изданието.

Полша разполага с над 240 танка Leopard, достатъчни за две танкови бригади, припомнят от редакцията.

Според директора на Полския институт по международни отношения Славомир Дебски, срокът за предаване на танкове на Украйна ще зависи от това колко бързо Полша получи нови танкове от Южна Корея и САЩ. Отбелязва се, че и Берлин също трябва да одобри това решение.

Танковете Leopard се считат за по-ефективно защитени срещу противотанкови оръжия, отколкото бойните средства от съветски тип, както и тези, които Франция, Германия и САЩ могат да предложат на Украйна.