Полша обмисля прехвърлянето на самолети МиГ-29 на Украйна, а в случай на формиране на широка авиационна коалиция страната със сигурност ще се присъедини към нея. Това подчерта държавният глава на Полша Анджей Дуда в интервю за Укринформ.

Дуда подчерта, че към въпроса за прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна трябва да се подходи сериозно.  "Ако оставим настрана емоциите, трябва да се помни, че обучението на пилотите за управление на самолетите  е дългосрочен процес“, който "изисква дълги месеци подготовка, в това няма никакво съмнение“.

В същото време той допълни, че ако на Киев бъдат предоставени самолети МиГ-29 или Су, то тогава украинските пилоти ще са "готови да летят с тях почти веднага“.

"Всъщност те биха могли просто да отлетят вкъщи на тях веднага. Ето защо, без съмнение, ако самолетите МиГ-29 бъдат прехвърлени, те ще могат незабавно да укрепят отбраната на Украйна, а това е много важно. Разбира се, много малко страни от НАТО имат самолети МиГ. Все още имаме няколко такива самолета и ще разгледаме този въпрос“, подчерта президентът на Полша.

По думите му има "проблем“ във въпроса за предоставянето на Украйна на изтребители F-16 от Полша, тъй като  страната просто не разполага с достатъчно такива, като се вземат предвид мащабите и общия потенциал на страната. Той припомни, че в момента Полша чака самолети F-35 и FA-50, закупени съответно от САЩ и Южна Корея.

"Това е тежък момент за нас, защото ние самите чакаме самолетите. Разбира се, ако се създаде широка авиационна коалиция между страните от НАТО, със сигурност и ние ще се включим в нея. Но ние трябва да обсъдим с нашите съюзници решението по каква формула ще стане това“, обобщи полският президент.