Полският президент Анджей Дуда не вижда проблем в предоставянето на Украйна на по-стари оръжия от арсенала на Полша, след като те бъдат заменени с модерни оръжия. Това е коментирал Дуда в интервю за Super Express, цитирано от Kyiv Independent.

Президентът на Полша е подчертал, че даряването на нова техника, която Полша закупува в момента, като южнокорейските гаубици K9 или танкове K2, не е на масата.

"Това оборудване трябва да се използва за укрепване на полската армия. Ние не харчим милиарди, просто за да го предадем“, е заявил Дуда в интервюто.

Той е добавил, че това не означава, че Полша изобщо няма да предостави на Киев никакво оръжие: "Когато старото оборудване бъде заменено с модерно, не виждам проблем да го изпратим в Украйна“.

Полският премиер Матеуш Моравецки предизвика полемика, когато съобщи пред Polsat News на 20 септември, че Варшава не може да изпраща повече оръжия на Украйна, тъй като измества фокуса върху възстановяването на собствения си военен арсенал.

Полски официални лица по-късно поясниха изявленията му, като съобщиха, че Полша продължава да доставя оръжия и боеприпаси, които са част от предварително договорени доставки и че центърът Жешов за западни доставки, протичащи към Украйна, ще продължи да функционира.

Дуда предупреди да не се правят "твърде далечни" заключения от изявленията на премиера, добавяйки, че всяко разделение между двете страни може да има "трагични" последици.

Изявлението на Моравецки дойде на фона на ескалиращото напрежение между Киев и Варшава, предизвикано от решението на Полша да удължи забраната за внос на украински зърнени продукти след изтичане на срока, определен от ЕС на 15 септември.

В отговор Киев подаде иск срещу Полша в Световната търговска организация (СТО) и заплаши собственото си търговско ембарго.  Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува Полша на Общото събрание на ООН, като заяви, че страните, които удължават забраната за внос на зърно,  помагат на Русия.

Варшава отговори, като извика посланика на Украйна в знак на протест, а Моравецки призова Зеленски "никога повече да не обижда поляците“.

Преди това Дуда призова за деескалация на спора, като подчерта, че разногласията не трябва да засенчват сътрудничеството между двете нации.