Полша, която е изправена пред протестиращи от месеци фермери, планира да поиска от Европейския съюз да наложи санкции върху руски и беларуски селскостопански продукти, заяви премиерът Доналд Туск по време на посещението си във Вилнюс, Литва, предава Reuters.

Подобно на голяма част от Европа, Полша е обхваната от протести, тъй като фермерите се противопоставят срещу правилата на ЕС за околната среда и това, което според тях е нелоялна конкуренция от Украйна, тъй като ЕС намалява митата върху вноса през 2022 г.

"Преди минута информирах министър-председателя, че днес ще се свържа с маршала на полския сейм относно въвеждането на санкции върху руски и беларуски селскостопански продукти“, е заявил Туск след среща с премиера на Литва Ингрид Шимоните.

"Става въпрос не само за засилване на санкциите поради атаката срещу Украйна и сътрудничеството на Беларус с Русия, но и за засилване на защитата на селскостопанския сектор на Литва и Полша", е заявил полският премиер, допълва Delfi.

Той е подчертал, че една от основните задачи на ЕС трябва да бъде блокиране на износа на руска и беларуска селскостопанска продукция.

"Пазарите наистина са под голям натиск заради войната. И без съмнение една от основните задачи е блокиране на износа от Русия и Беларус към страни, които традиционно са били получатели на тези продукти", е коментирал още Туск.