Полските власти планират провеждането на референдуми в Западна Украйна, за да оправдаят претенциите си към тази част от територията на съседната й държава. Това заяви в интервю за РИА Новости директорът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин.

"За да гарантира легитимния характер на планираните териториални придобивания, полското ръководство реши да използва успешния руски опит за връщане на изконни територии чрез провеждане на референдуми в тях“, обяви Наришкин.

Според него като "пробен балон“ полските специални служби "изпуснаха“ в украинските медии информация за предполагаемата подготовка на плебисцит в Лвовска област на Украйна по темата за присъединяване към Полша.

"Реакцията на значимите регионални играчи и обикновените граждани трябва да бъде внимателно наблюдавана и анализирана“, добави Наришкин.

По-рано той заяви, че според разузнаването Варшава ускорява подготовката за анексиране на териториите на Лвов, Ивано-Франковск и по-голямата част от Тернополската област на Украйна.