Полша иска Европейският съюз да отмени свободния достъп на украински селскостопански продукти до пазара на Общността и да върне търговските ограничения, които бяха в сила преди началото на войната. Съответно изявление направи първият дипломат на Варшава Радослав Сикорски, съобщава Bloomberg.

"Трябва да се върнем към търговските правила отпреди войната и след това да започнем преговори с Украйна за присъединяване към ЕС и единния пазар с всички корекции и всички правила, които трябва да се спазват. Това е само моето мнение“, поясни Сикорски по време на посещение във Вашингтон.

Той отбеляза, че връщането на ограниченията върху украинските селскостопански продукти е необходимо, за да се избегне ерозията на подкрепата на Запад за Киев.

Bloomberg припомня, че полското правителство по-рано призова ЕС да ограничи вноса на селскостопански продукти от Украйна, но предложението на Сикорски отива дори по-далеч, дори и да е само негово лично мнение.

ЕС премахна всички ограничения върху вноса от Украйна през 2022 година, за да помогне на Киев да намери нови маршрути за износ и да подкрепи икономиката на страната на фона на военноморската блокада от Руската федерация. Сикорски отбеляза, че сега ситуацията се е променила и Украйна отново може да изпраща зърното си през Черно море, докато по европейския маршрут две трети от украинското зърно се озовава в Полша.

"Полските фермери не могат да понесат бремето на цялата солидарност на ЕС с Украйна. Съгласен съм, че представата за това е лоша. Но ние трябва да направим и двете - да запазим Украйна и да запазим полското земеделие“, подчерта Сикорски.