Полша и Литва предлагат в десетия пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия да бъдат включени ограничения върху ядрения сектор на страната, съобщава Reuters, като се позовава на високопоставени дипломати от двете страни.

"Все по-трудно става да се постигне необходимото единодушие в ЕС за налагане на допълнителни санкции. Въпреки това ще предложим нов амбициозен пакет", цитира агенцията един от събеседниците си. По думите му се подготвя нов набор от ограничения, които трябва да бъдат обявени до 24 февруари, когато ще се навърши една година от началото на войната в Украйна. Отбелязва се, че дипломатите възнамеряват да се вслушат в инициативата на Украйна и ще призоват за включването на държавната корпорация "Росатом" и нейното ръководство в санкционния списък.

Сред другите предложени мерки дипломатите изтъкват налагането на забрана на още руски медии, изключване на редица банки от системата SWIFT и въвеждането на допълнителни санкции на Беларус, за да се попречи на Русия да заобиколи европейските търговски забрани. ЕС отново ще се опита да сложи край на търговията с диаманти на Белгия с Руската федерация.