Полша и Германия, които са в разгара на ожесточен спор относно исканията на Варшава за изплащане на репарации за щетите, нанесени от нацистите през Втората световна война, изразиха съгласие по въпроса за руски компенсации за военните действия в Украйна. Това стана ясно на пресконференция след срещата на първите дипломати на двете страни, излъчена от местните медии.

"Съгласни сме, че войната трябва да приключи с възвръщането на пълна териториална цялост на Украйна, изправянето на отговорните за военните престъпления пред правосъдието и плащането на военни репарации и компенсации от страна на Русия“, обяви полският външен министър Збигнев Рау след среща с германския си колега Аналена Бербок във Варшава.

Министърът на външните работи на Полша бе уверил, че ще засегне темата за репарациите от Втората световна война пред германския си колега Аналена Бербок по време на посещението й във Варшава, което започна в понеделник. В същия ден Рау подписа и нота до Германия с искане за репарации за щетите от Втората световна война.

"Дипломатическата нота, която току-що подписах, ще бъде предадена на Министерството на външните работи на ФРГ. Тя изразява убеждението на полското външно министерство, че страните трябва да предприемат действия, за да осигурят устойчиво уреждане на въпроса за репарациите“, поясни по-рано министърът  пред репортери.

По думите му Полша настоява страните да уредят "плащането от Германия на материални и нематериални компенсации за щети (във връзка с) окупацията и компенсации за жертвите и техните семейства“.

Управляващите във Варшава искат 6,2 трилиона злоти (около 1,3 трилиона долара) от Германия като репарации за щетите от Втората световна война. Германското правителство многократно е заявявало, че не възнамерява да плаща на Полша: в Берлин смятат, че вече са изплатили доста големи суми и подчертават, че Полска народна република се е отказала официално от претенциите за репарации през 1953 г.