Полша е получила 200 милиона евро от Европейския фонд за мир като компенсация за предоставяне на военно-техническа подкрепа на Украйна. Освен това се очаква предоставянето на още 240 милиона евро. Това обяви министър-председателят на страната Матеуш Моравецки пред репортери при пристигането си на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, предава PAP.

"От този фонд Полша вече получи около 200 милиона евро за рефинансиране на придобиването на оръжия за воюващата Украйна. Ние не само получаваме оръжия от чужбина, които са много по-модерни от тези, които прехвърляме, за да подсилим нашата армия, но и сме получили големи финансови ресурси“, подчерта полският премиер.

"Искаме също така да поискаме още 240 милиона евро. Това означава, че още 1 милиард злоти вероятно ще отидат в Полша през следващите няколко седмици“, допълни Моравецки.

Полша предаде на въоръжените сили на Украйна танкове Т-72, ​​артилерийски снаряди и боеприпаси, преносими зенитно-ракетни системи, безпилотни летателни апарати, както и боеприпаси. "Също така обучаваме украински войници за работа с танкове Leopard 2 и гаубици Krab. Скоро ще предадем танкове Leopard 2“, поясни още премиерът на Полша.

Общо през изминалата година Полша е прехвърлила военна помощ на Украйна в размер на 2,2 милиарда евро.