Страните от ЕС се споразумяха за отпускането на макрофинансова помощ на Украйна в размер на €18 милиарда за 2023 г. и установяването на минимален корпоративен данък в общността. Това съобщи в четвъртък Reuters, позовавайки се на източници в Брюксел.

Според тях страните от ЕС са успели да постигнат споразумение, след като Полша е оттеглила възраженията си.

По-рано агенцията съобщи, позовавайки се на източник в дипломатическите кръгове, че Полша блокира приемането на договорения в понеделник пакет от мерки, който включва както отпускането на финансова помощ на Украйна, така и данък върху корпорациите, както и одобрението на план за възстановяване на Унгария и частично спиране на отпускането на европейски средства.

Европейската комисия (ЕК) в началото на юни одобри национален план за възстановяване на Полша, според който републиката може да получи 23,9 милиарда евро субсидии и 11,5 милиарда евро заеми по линия на Фонда за възстановяване от пандемия. Въпреки това, както предупреди председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, тези средства ще бъдат изплатени само ако Варшава изпълни всички условия на Брюксел относно съдебната реформа и ликвидацията на дисциплинарната камара на Върховния съд на Полша. Президентът на Полша ликвидира камарата, но тази стъпка не беше достатъчна за ЕК.