Две хиляди военнослужещи от НАТО участваха в ученията Tumak 22 в Полша, проведени в близост до руската Калиниградска област и границата на Беларус, предава Укринформ. Представителите на Варшава обявиха, че са готови да поемат отговорността за целия източен фланг на НАТО.

Полските военни от различни части разработиха оперативна съвместимост с американски, британски, румънски и хърватски колеги.

По време на ученията военните прекосиха реки и водоем, отблъснаха атаките на условен противник, а също така извършиха контранастъпление.

В ученията бяха включени и хиляда единици военна техника и логистика.

Вицепремиерът, ръководителят на полското министерство на отбраната Мариуш Блашчак отбеляза, че полската армия е готова да поеме отговорност за сигурността на целия източен фланг на НАТО.

"Ние добре знаем, че задачите, освен тези, които видяхме, се отнасят и до задържането на границата – както с Беларус, така и с Русия в Калининградска област. Ние реагираме преди, не след това. Ние сме имунизирани срещу всички заплахи, произтичащи от руската политика“, добави Блащак.