В Беларус има над 8000 войници на ЧВК "Вагнер" и Полша ще затегне мерките за сигурност. "ЕС трябва да помогне за плащането на охраната на границите на фона на опасенията", е заявил вицепремиерът на страната Ярослав Качински, а президентът Анджей Дуда е поискал незабавен отгорор от НАТО, цитира агенция РАР.

"Благодарение на присъствието на руските наемници от групировката "Вагнер" в Беларус, Полша ще засили защитата на източната си граница", е заявил вицепремиерът на Полша Ярослав Качински.

По време на пресконференция след заседанието на Комитета по сигурността на полското правителство в Качински е обявил, че "са взети решения за укрепване на защитата на източната граница, както по отношение на някои ad hoc проекти, така и проекти, които ще бъдат с постоянен характер ."

Качински е заявил още, че тези действия са резултат от "потенциално нова ситуация в Беларус, присъствието на групата Вагнер". 

"Въз основа на данните, които имаме в момента, там може да има 8000 войници“, е добавил той.

Според Качински ситуацията е опасна не само за Украйна, но и за други страни, съседни на Беларус, като Литва и Полша.

Присъствието на групата "Вагнер" в Беларус "може да означава нова фаза на войната, фаза много по-трудна от тази, с която сме се сблъсквали досега", е допълнил той.

Качински е заявил, че Полша "ще бъде готова да отблъсне атаки дори от такава опасна, добре обучена и решителна, но дълбоко деморализирана военна група".

Качински е допълнил, че укрепването на границата ще включва подсилване на полските сили, разположени близо до границата и изграждане на препятствия в района и че Полша очаква Европейският съюз да й помогне да финансира мерки за укрепване на източната й граница

Вицепремиерът е заявил, че присъствието на групата "Вагнер" може да поднови миграционния натиск, който Полша изпита през есента на 2021 г. По това време Лукашенко покани голям брой мигранти, главно от Близкия изток и Африка, под фалшиво обещание за лесно достъп до ЕС през Полша.

Полският президент Анджей Дуда е нарекъл присъствието на Евгений Пригожин в Беларус сериозен и обезпокоителен проблем, който заслужава "твърд" отговор от НАТО.

Анджей Дуда, който е в Хага за разговори с политическите лидери на Нидерландия, Румъния, Литва, Норвегия, Белгия и Албания, както и с генералния секретар на НАТО, е заявил, че полетът на Пригожин до Беларус след неуспешния му бунт срещу руския президент Владимир Путин ще бъде един от основните теми на предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс.

"Групата "Вагнер" в Беларус, присъствието на Пригожин в Беларус, това е много сериозен и тревожен проблем“, е заявил Дуда. "Трябва да вземем решения, много трудни решения. Според мен това изисква много твърд отговор от страна на НАТО."

Той обаче не е уточнил под каква форма трябва да бъде отговорът.