Около половината райони около украинската столица ще останат без електричество през следващите дни след руските ракетни удари по енергийни съоръжения, предава Reuters, като се позовава на местните власти.

Ударите от понеделник, които "отново потопиха части от Украйна в смразяващ мрак“, бяха последните от поредицата атаки срещу критична инфраструктура, отбелязва агенцията.

Киев, град с около 3 милиона души, изглежда е избегнал сериозни щети. Но Киевска област, която не включва столицата и в която преди войната живееха около 1,8 милиона, бе силно засегната.

"През следващите дни около половината от региона ще остане без електричество“, каза Олексий Кулеба, губернаторът на региона, в приложението за съобщения Telegram.

DTEK, най-големият частен доставчик на енергия в Украйна, трябваше да изключи съоръжение от електрическата мрежа поради щети от атаките в понеделник и обяви,  че обектът е бил мишена 17 пъти през последните два месеца.

Владимир Кудрицки, ръководител на националния оператор на електроенергийната мрежа Ukrenergo, на свой ред заяви, че Русия умишлено е предприела атаките, когато температурите в страната са паднали под нулата.

"Ден или два са необходими за възстановяване на нормалното производство в системата“, поясни Кудрицки пред украинската телевизия.

Съобщава се за щети в други региони, включително на юг и югоизток, където се водят едни от най-ожесточените боеве между украинските и руските сили.

Всички водопомпени станции  в Одеска област останаха без ток и водоснабдяването бе прекъснато, съобщи ВиК компанията в Telegram.

В Краматорск, град в района на Донецк под контрола на Украйна, 370 жилищни сгради са без отопление поради прекъсване на електрозахранването, обяви кметът на града.