Стотици хиляди хора излязоха по улиците на Париж, за да изразят недоволството си от планираната пенсионна реформа в страната, съобщават френските медии, като се позовават на профсъюза на Общата конфедерация на труда (CGT).

По оценки на CGT броят на участниците достига 500 хиляди души. Това е със 100 хиляди повече от 19 януари, когато се проведоха първите масови протести срещу предложената реформа.

Според френските медии демонстрациите преминават предимно спокойно. Съобщава се обаче за отделни случаи на сблъсъци между протестиращи и служители на реда.

Телевизионният канал BFM TV съобщава, че шестима души са били задържани по време на протестите в Париж.

Многохилядни демонстрации се провеждат и в други големи френски градове. Според профсъюзите 65 000 души са се събрали по улиците в Нант, над 45 000 души в Лион и около 70 000 в Бордо.

Предишните масови акции бяха на 19 януари. По данни на МВР тогава по улиците на френските градове са излезли около 1,12 милиона души.

На 10 януари френският премиер Елизабет Борн представи проект за пенсионна реформа, разработен от правителството, който предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Предполага се, че установената възраст за пенсиониране постепенно ще се измества от 62 на 64 години с по три месеца годишно и този процес ще продължи до 2030 г. Новият режим ще се прилага за поколенията французи, родени на или след септември 1961 г.

Френският президент Еманюел Макрон обяви по време на предизборната кампания през 2022 г. решимостта си да проведе пенсионна реформа преди края на втория си мандат.