Около половин милион учители, университетски преподаватели, държавни и служители в обществения транспорт, както и охранители се присъединиха към най-голямата за последните 10 години стачка във Великобритания в опит да договорят по-високи възнаграждения, съобщава телевизионният канал Sky News.

Националният образователен съюз на страната изчисли, че в резултат на стачката 85 процента от училищата в Англия и Уелс ще останат затворени.

Министърът на образованието Джилиан Кийгън посочи, че разговорите със синдикатите продължават. Пред Times Radio тя сподели, че "съм разочарована от решението на синдикатите са стигнали до този подход. Не е последна инстанция“.

В допълнение към синдиката на учителите, профсъюзът на заетите в публичния сектор призоваха около 100 000 членове в 124 държавни агенции да се включат към стачката. Служителите не искат да се задоволят с предишните предложения на правителството, защото са далеч под нивото на инфлацията от около 10 процента.

Спорът за колективните трудови договори се води от няколко месеца. С противоречив закон правителството иска да гарантира, че основните услуги са гарантирани, например за спасителите и медицинския персонал, както и за пожарникарите и железничарите. Синдикатите отхвърлят плана като недемократичен. Паралелно със стачките се очакват и протести срещу предложения закон.