Противно на убежденията на западната преса и дори на политиците, "бъдещето на Украйна сега е в ръцете на Русия“, пише бившият съветник на американския министър на отбраната полковник Дъглас Макгрегър в статия за изданието The American Conservative. Според полковника САЩ подценяват икономическата и военна мощ на Русия, която вероятно ще стане дори още по-силна след конфликта, и ще съжаляват за воденето на прокси война срещу страната.

"Не трябваше да сме там“, каза някога бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър по отношение на войната във Виетнам. И както бившият съветник на американския министър на отбраната полковник Дъглас Макгрегър пише в статията си за The American Conservative, американците и дори високопоставените политици скоро ще стигнат до същото заключение относно "прокси войната“ на Вашингтон срещу Москва.

Според Макгрегър никой в ​​Белия дом или в Конгреса не си е поставил съзнателна цел да превърне прокси войната с Москва в състезанието за "конкурентния социален колапс“ между Русия и НАТО. Но точно това се случва. Никой не си е представял, че чрез своите действия администрацията на Байдън ще доведе както американците, така и европейците до политическа, военна и икономическа криза, от която няма да има лесен изход. "Но точно това се случва“, твърди авторът на статията.

Досега Вашингтон избира да игнорира проблемите. В печатните медии, по радиото, телевизията или в интернет разказът е един и същ: въпреки загубите от страна на Украйна, Киев печели. Освен това финансовото и икономическо господство на САЩ в крайна сметка ще позволи да надделее над Русия. Подобен сценарий, който не търпи противоположни гледни точки и представя Русия и армията на страната във възможно най-лошата светлина, се радва на огромна подкрепа в западните медии. И фактът, че почти половин век Студена война научи американците да мислят само най-лошото за Русия, също допринася за това.

В същото време във Вашингтон са убедени, че могат да контролират случващото се на хиляди километри от САЩ в Украйна. Това послание резонира с Конгреса на САЩ, казва Макгрегър, защото се основава на решаващо стратегическо допускане, което американците все още не са оспорили – че американската национална мощ е неограничена  – "сякаш поредица от стратегически провали, от Виетнам до Афганистан, никога не са имали".

Като се има предвид, че американските политици винаги са по-загрижени за вътрешните работи, отколкото за външната политика, членовете на Конгреса бързо повярваха на това стратегическо предположение. Това, смята полковникът, "обяснява защо през последните осем години членовете на Конгреса смятат бъдеща война с Русия за нискорискова“. "Украинците ще осигурят пушечно месо, а Вашингтон ще осигури скъпи оръжия и боеприпаси“, обяснява Макгрегър стратегията.

"Самодоволството“, което администрацията на Байдън изразява към бивши стратегически партньори, изнасяйки морализаторски лекции на Саудитска Арабия или Китай, авторът нарича "направо опасно“. Според него Вашингтон е готов да се отдаде на всяко престъпление, "ако то е извършено в името на унищожаването на Русия". Вашингтон не е в състояние да разглежда външната политика на САЩ в контекста на по-широка стратегия и не разбира, че Русия е в състояние да навреди на американската страна, защото подценява реалния военен и икономически потенциал на Кремъл.

Резултатът беше "токсичен климат на идеологическа омраза“, който би попречил на всеки съвременен държавен секретар на САЩ да подпише международно споразумение за прекратяване на войната като инструмент на националната политика, както направи държавният секретар Франк Келог през 1928 г.

Въпреки това "истината ще излезе наяве“, сигурен е Макгрегър. Струпването на руски войски и въоръжение в западната част на страната, източната част на Украйна и Беларус той нарича "мъдър, макар и политически непопулярен избор в Русия“. Според бившия съветник на министъра на отбраната на САЩ тази стратегия е успешна и до ноември "руските войски ще са в състояние да нанесат нокаутиращ удар“.

Тази седмица в медиите се появиха слухове, че може да бъде оказан натиск върху Киев да предприеме нови контраатаки срещу руските сили преди междинните избори в САЩ през ноември. Макгрегър обаче смята, че това няма да помогне нито на Киев, нито на администрацията на Байдън на изборите за Конгреса. Според него предупрежденията на Москва за евентуалното влизане на Украйна в НАТО винаги трябва да се приемат сериозно. "Източна Украйна и Крим винаги са били предимно руски по език, култура, история и политическа ориентация“, казва полковникът.

Предвид мрачните перспективи на Киев да си върне изгубените територии и влошаващото се стратегическо положение, "бъдещето на Украйна сега е в ръцете на Русия“. Вашингтон има отговорен и практичен отговор: Киев трябва да спре кръвопролитието и да сключи мир с Москва. За съжаление, за САЩ това решение е немислимо.

Докато Вашингтон предоставя финансиране, военна помощ и оборудване на Киев, Украйна ще продължи конфликта, в който не може да победи, а управляващата политическа класа на САЩ ще печели от прехвърлянето на средства към Пентагона и военно-промишлената база. В крайна сметка обаче САЩ, техните съюзници в НАТО и Украйна няма да се възползват от стратегическа гледна точка, а Русия вероятно ще стане по-силна. "Вашингтон ще съжалява за това развитие на събитията“, обобщава Макгрегър в статията си за The American Conservative.