Европейската комисия подкрепя германско-френското предложение за решаване на косовския въпрос и ще го включи в диалога, обяви в Берлин председателят на комисията Урсула фон дер Лайен. А германският канцлер Олаф Шолц, цитирайки като ярък пример за разрешаване на двустранни конфликти споразумението между България и Северна Македония, което даде възможност за започване на преговори за присъединяване на Скопие и Тирана, добави, че това се отнася и за Сърбия и Косово, "които трябва да успеят в постигане на споразумение“, пише белградската "Политика“.

В кулоарите на инициативната среща на Берлинския процес, която след осем години отново се проведе в Берлин, премиерът Ана Бърнабич обяви, че Сърбия ще отговори на френско-германското предложение и ще представи нон-пейпър. Отговаряйки на въпросите на журналистите, тя каза, че не е имала комуникация с Албин Курти и че е обсъждала много неща с Шолц, но не и това предложение.

"Не мисля, че той искаше да се занимава с това предложение на това ниво днес. Но със сигурност ще завършим с нашия отговор и ще предадем нон-пейпъра. Говорих малко с Лайчак и няма какво да кажа за това, това не беше тема, освен че трябва да се намери решение и че решението е добро за стабилността на региона, така че кризата от Украйна и войната и нестабилността да не се прелива на Балканите“, заяви премиерът на Сърбия, цитирана от Танюг. Както каза тя, нищо повече от това, освен че всичко отново звучи много хубаво... "Направих конкретно предложение – приложете първото споразумение за нормализация и всичко ще бъде много по-ясно и по-добро и тогава можем да продължим напред“, подчерта Бърнабич.

Обобщавайки разговорите с Шолц и специалния пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, тя каза, че са говорили за пререгистрацията на сръбските автомобилни номера в Косово, лишаване на косовските сърби от основните им права и правото на глас, както и доклада за напредъка на Европейската комисия. "Това е, като цяло прекрасен ден“, добави тя иронично. Тя посочи, че вчера в Берлин са подписани още три споразумения, но не се знае, както и досега, дали ще бъдат спазени. "Подписахме много по-важни споразумения, през 2013 г. Брюкселското споразумение – а Прищина изпълни ли нещо от това и някой каза ли нещо друго освен декларативно осъждане и че трябва да го изпълни? Как мислите, че Курти ще действа по тези споразумения? Както той иска. Той не е изпълнил никакво споразумение досега и никой не му е казал нищо“, подчерта Бърнабич.

Тя заяви още, че не е оптимист след вчерашните разговори на срещата на върха в Берлин, въпреки че бяха подписани три споразумения за мобилност в региона на Западните Балкани. Защото, както каза тя, ЕС допуска неспазването на по-ранни споразумения между Белград и Прищина, под които ЕС също сложи своя подпис, а те "все още ни карат да спазваме и да сключваме някакви нови споразумения“. По думите й, като отказва да изпълни предишните споразумения, Прищина подкопава и доверието в Европейския съюз. "Вие подписахте Брюкселското споразумение. Не се интересуваме какво казват Курти и Османи, вие сте гарантът, изпълнявайте го“, подчерта тя.

На въпрос какви са посланията на Борел и Лайчак, Бърнабич каза, че те са казали, че разбират позицията на Белград и се опитват да намерят решение. Тя също така оцени, че това решение е в ущърб на Сърбия и че от Белград винаги се очакват отговорност и сериозност. Тя оцени, че това е игра на котка и мишка и невероятно лицемерие и че Сърбия е била манипулирана докрай. Тя обаче отбеляза, че от друга страна в Белград трябва да са градивни. "Със сигурност всички тук разбраха, от Шолц до другите, че Сърбия беше конструктивна тук и че показахме гъвкавост в преговорите по тези три споразумения и искаме да направим всичко възможно, за да направим този регион различен“, подчерта премиерът.

А на пресконференцията след края на срещата на върха на Берлинския процес Урсула фон дер Лайен призова Белград и Прищина да постигнат споразумение и каза, че това е проблем, който може да бъде решен и който пречи на по-бързото присъединяване на региона към ЕС. Олаф Шолц заяви, че е необходимо да се преодолеят двустранните конфликти и че е добре, че се водят разговори. Той добави, че германското и френското правителства, както и Европейската комисия, се опитват да направят възможно постигането на споразумение между Сърбия и Косово и затова са "толкова активни" в преговорите и с двете страни.

Албанският премиер Еди Рама, чиято страна ще бъде домакин на следващата среща на върха на Берлинския процес, заяви, че германско-френският план предлага уникален шанс не само за Косово и Сърбия, но и за целия регион. "Надявам се и двете страни да го приемат сериозно и да разберат, че сега е моментът да дадем значителен принос към цялостната европейска архитектура“, каза той.

На въпрос за ускоряване на процеса на присъединяване на страните от региона, Шолц каза, че се надява приемането в членство да стане възможно най-скоро, а Фон дер Лайен подчерта, че се забелязват значителни промени в ЕС поради променената геополитическа ситуация,. Вчера Ана Бърнабич заяви, че Сърбия бавно привежда визовата си политика в съответствие с политиката на ЕС, заявявайки, че в Берлин не е имало натиск по този повод. Тя заяви още, че в столицата на Германия много се е говорило за енергетиката и пакета от един милиард евро за Западните Балкани. "Не се знае дали тези средства вече са планирани в рамките на предприсъединителните фондове или са нови. Ние от Западните Балкани поискахме това да бъдат нови средства, защото ако са от предприсъединителните фондове, тогава не получаваме нищо ново“, каза Бърнабич.