Посланиците на Квинтата (САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия) в Прищина са заявили на среща с четирима кметове на градове от северната част на страната, че "Косово е независимо и че тези страни подкрепят всички решения на Косово“, разкри председателят на партия "Сръбска листа“ и министър на общностите и завръщането в правителството на Косово, Горан Ракич, предава белградската "Политика“.

Той каза пред журналисти в Белград, че общото съгласие е срещата, проведена в понеделник, да бъде затворена за обществеността, без снимки и съобщения, но че "поради тежестта и сериозността на посланието“ той носи отговорността да обясни какво се е случило на тази среща. "На срещата, продължила около два часа, на която кметовете информираха посланиците за проблемите в тези общини, основните послания, които можеха да чуят от представителите на страните от Квинтата, бяха следните – че техните страни подкрепят независимостта на Косово и че , като служители на тези страни, те също подкрепят независимостта“, заяви Ракич.

По думите му посланиците са подчертали, че подкрепят решенията на Прищина, особено по отношение на табелите и въвеждането на документ, който да се издава на сърбите при влизане и излизане от Косово.

"Те твърдят, че Прищина го е направила в съответствие със споразумението от Брюксел, че всичко вече е договорено“, отбеляза Ракич и добави, че от тях е поискано "да приемат реалността, че Косово е независимо“. По думите му, кметовете са се противопоставили и са заявили, че тези решения не са в съответствие с Брюкселското споразумение и са посочили, че това е абсолютно неприемливо за сърбите в северната част на астраната. Ракич подчерта, че всичко трябва да се реши чрез диалог и на масата в Брюксел и добави, че очаква на 18 август в централата на ЕС да бъде намерен начин за преодоляване на кризата.

Превод и редакция: Иван Христов