Държавният секретар по градоустройството на Брюксел Паскал Смет отправи остри обвинения към служителите на институциите на Общността,  като заяви, че от "еврократите“ употребяват наркотици, пише изданието Politico.

От редакцията поясняват, че коментарът на Смет е по повод отказ на служителите да се преместят в по-бедните квартали на града с аргумента, че там се разпространяват наркотици. "Много хора, работещи за европейските институции, употребяват наркотици“, заяви държавният секретар по време на среща при закрити врата с представители на Службата за инфраструктура и логистика на Европейската комисия в Брюксел, която отговаря за жилищното настаняване на персонала на институциите на Общността.

На срещата, проведена на 23 януари, е обсъдено възможното преместване на агенции на ЕС в района на северната железопътна гара в града и район, който градските власти се опитват да се преустроят и облагородят след десетилетия на пренебрежение, обяснява изданието.

Въпреки че на пръв поглед има подкрепа за преместването на висшите ешелони на институциите, профсъюзите, които представляват персонала на ЕС, са загрижени относно високите нива на престъпност и злоупотреба с наркотици в квартала.

Смет бързо отхвърли този аргумент, заявявайки, че "навиците на служителите на ЕС с наркотиците“ означават, че те едва ли са в състояние да "раздават присъди“ на другите.

Политикът дори предположи, че кокаинът е популярен наркотик сред служителите на ЕС, като заяви, че "около "Робер Шуман“ (районът, в който са концентрирани европейските институции в Брюксел – бел. р.) също търгуват с наркотици… вероятно не същите наркотици, с които се занимават в Северния квартал, а малко по-бели“.

Коментарите на Смет не са били приети добре и са осъдени в писмо, изпратено от профсъюзите, представляващи служителите в институциите на ЕС, до комисаря по бюджета и администрацията Йоханес Хан. В писмото думите на представителя на региона на Брюксел са описани като "нетърпими“.

Смет увери пред Politico, че коментарите му са били направени на шега и са били в отговор на присъстващ на срещата, който намекнал, че европейските държавни служители няма да могат да се справят с общност, в която може да има употребяващи наркотици.