Независимо че Германия е на път да не изпълни целта на НАТО да харчи по два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, канцлерът Олаф Шолц планира две специални речи, за да отбележи първата годишнина от така наречената Zeitenwende, "исторически повратен момент“ в германската външна политика, която ще заеме по-голяма роля като "доставчик на сигурност за Европа“, пише европейската редакция на Politico в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Шолц се подготвя за речта си на Мюнхенската конференция по сигурността в баварската столица следващия уикенд и също така да издаде правителствена декларация в германския Бундестаг през седмицата на 27 февруари, една година след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, според двама запознати източници на изданието.

Освен това официални лица подготвят потенциална среща на френско-германско-полската коалиция "Ваймарски триъгълник“ в кулоарите на Мюнхенската конференция, която ще събере Шолц, френския президент Еманюел Макрон и полския президент Анджей Дуда, за да обсъдят предизвикателствата пред европейската сигурност, въпреки че срещата не е окончателно потвърдена, според други двама официални лица в Берлин и Париж.

Що се отнася до отделните изказвания на Шолц, съдържанието все още е в процес на изготвяне, но се очаква канцлерът да подчертае постиженията от първата година от неговата промяна във външната политика и да изтъкне новата лидерска роля на Германия като доставчик на сигурност в Европа.

В речта си миналата година Шолц обяви, че правителството му ще създаде специален фонд от 100 милиарда евро, за да обнови бързо своите отдавна недофинансирани въоръжени сили, Бундесвера, и обеща, че в бъдеще Германия ще се придържа към целта на НАТО да изразходва 2 процента от БВП за отбрана.

Историческата промяна във външната политика върви ръка за ръка с обръщането на Берлин спрямо предишната си негативна политика по отношение на оръжейната подкрепа за Украйна - въпреки че този мъчен процес продължава през последните 12 месеца.

Германия непрекъснато, макар и колебливо, увеличаваше военната си подкрепа за Украйна и сега поема водеща роля, когато става въпрос за доставка на германски танкове Leopard за Киев. В четвъртък Шолц укори европейските партньори да спрат да се бавят и да доставят Leopard, така че водената от Германия коалиция за изпращане на 80 бойни танка в Украйна да може да се въплъти в реалност.

Един спорен въпрос, който се върти около Zeitenwende обаче, са разходите за отбрана: Германия в момента е на път да пропусне целта на НАТО от 2 процента разходи за отбрана тази година и вероятно също през 2024 г., въпреки огромния специален фонд от 100 милиарда евро, отбелязва Politico.

Новият министър на отбраната на Берлин Борис Писториус настоява зад кулисите за увеличаване на разходите за отбрана с 10 милиарда евро до около 60 милиарда евро от следващата година, за да финансира нови инвестиции като закупуване на боеприпаси и да се достигне целта за 2 процента разходи, разкрива източник пред изданието.