"Ексцентричният“ президент на Хърватия Зоран Миланович, наричан Балканския Тръмп, се превърна в значима фигура в страната. На парламентарните избори неговата партия успя да заеме второ място по брой получени гласове, което й позволява да повлияе на формирането на следващото правителство и да промени политическия курс на Загреб, пише Politico.

Миланович привлече международното внимание с критиките си към НАТО и Европейския съюз. Освен това той обвини Киев в използването на фашисткия поздрав "Слава на Украйна“. Очевидно риториката на политика резонира сред избирателите. Те показаха рекордна подкрепа за неговата Социалдемократическа партия (СДП), която дълги години беше на заден план, се подчертава в статията.

Наблюдатели сравняват бързото покачване на популярността на Миланович и евентуалното му завръщане на премиерския пост със "словашкия сценарий", правейки паралели с неотдавнашното преизбиране на Роберт Фицо. И двамата се придържат към проруска позиция и са против единната политика на блока спрямо Украйна, отбелязва изданието.

Преди това подкрепата за западните съюзи в балканската страна беше "непоклатима“. Загреб беше смятан за надежден поддръжник на украинското правителство в Брюксел, но сега тази позиция може да се промени под влиянието на Миланович и неговата партия, опасява се Politico.