Американското издание Politico определи президента на Украйна Володимир Зеленски за най-влиятелния човек в Европа.

"Европа се променя. Континентът преосмисля стратегическите си отношения, приема сериозно отбраната, преосмисля политиките за търговия, междусистемни връзки и енергийна сигурност. В широк смисъл това е преосмисляне на това какво означава да си европеец и в много отношения благодарение на украинския комик, който стана президент“, се казва в публикацията.

Съставителите на рейтинга отбелязват, че не за първи път Украйна е атакувана от Русия, но преди пълномащабната агресия на руския президент Владимир Путин, останалата част от Европа направи малко за Киев.

"Причината този път нещата да са различни е във Владимир Зеленски, фигура, на която Европа не само вярва, но и се възхищава и следва – за разлика от предишните президенти на Украйна“, подчертават в статията.

Отбелязва се, че европейските лидери, спечелили изборите в своите страни, бързат един след друг да посетят Киев възможно най-скоро, за да се снимат с президента на Украйна.

Зеленски – според редакцията – е успял да убеди останалата част от Европа, че нейното бъдеще е в Украйна, нещо, в което малцина вярваха преди пълномащабното нахлуване на Русия в страната.

"Неговите комуникативни умения бяха ключови. Неговата реторика остро описва злонамереността на руския режим, срещу който се бори, разсейвайки голяма част от вярата на Европа - особено в Берлин и Париж - че Москва може да бъде партньор“.

Общо Politico включи 28 души в класацията на най-влиятелните хора в Европа, сред които политици, дипломати, икономисти, педагози и климатолози.

По-рано американското списание Time определи Зеленски и "духа на Украйна“ за "личност на годината“. Същото направи и британският вестник The Financial Times.