Американското издание Politico обяви руския президент Владимир Путин за "неудачник на годината".

"Мечтата на Владимир Путин за велика Русия едва ли ще се сбъдне. Неговата пълномащабна офанзива в Украйна започна да се разпада почти толкова бързо, колкото започна. Въпреки че руският президент се придържа към определението си за конфликта като "специална военна операция“ за прочистване на Украйна от "нацистите“, войските, които за кратко заплашиха Киев, едва се удържат в източната част на страната. Решението му да призове стотици хиляди нови войници доведе до бягство на мъжете в призивна възраст от страната“, обяснява списанието.

Според журналистите целта на Путин е да възстанови статута на Русия като велика сила, както в съветския период.

"Вместо това неговата инвазия (в Украйна) подкопа страната му до треторазряден статус, неспособна да победи враг, когото подценяваше и презираше. Под санкциите на Запада, със спад на износа на петрол и съюзници, които все повече виждат нейната слабост, Русия прибягва до фалшиви референдуми и дрънкане на ядрени оръжия, за да се опита да окаже натиск върху Запада да даде на Путин привидна победа“, пише Politico.

Според изданието упоритостта на Путин означава, че войната вероятно ще се проточи.

Преди това Politico определи президента на Украйна Володимир Зеленски за най-влиятелния човек в Европа.

Общо Politico включи 28 души в класацията на най-влиятелните хора в Европа, включително политици, дипломати, икономисти, педагози и климатолози.