"През последните два дни се наблюдават нарастващи признаци, че Украйна удвоява усилията си да прогони силите на Владимир Путин“, пише европейската редакция на Politico в материал, представен без редакторска намеса от "Фокус“.

Руското министерство на отбраната обяви, че е отблъснало голяма атака в района на Донецк, като твърди, че в процесаса загинали стотици украински войници, унищожени са 28 танка и повече от сто бронирани машини.

"След като претърпя тежки загуби предишния ден, киевският режим реорганизира останките от 23-та и 31-ва механизирани бригади в отделни консолидирани части, които продължиха настъпателни операции“, се казва в канала му в Telegram.

Украйна отхвърли твърденията на Русия. Но часове след като негови служители заявиха, че се провеждат някои нападателни операции, президентът Володимир Зеленски във вечерното си телевизионно обръщение в понеделник приветства напредъка, който според него украинските войски постигат, включително около източноукраинския град Бахмут, където боевете са интензивни от месеци. "Благодарен съм на всеки войник, на всички наши защитници, мъже и жени, които днес ни дадоха новините, които чакахме“, заяви Зеленски.

Но украинският лидер не обяви, че дългоочакваната контраофанзива - първоначално очаквана през пролетта - е започнала. Вместо това правителствените служители в Киев внимаваха да опишат множеството атаки, докладвани по фронтовата линия, като "местни действия“.

"Продължаваме отбраната, която започна на 24 февруари 2022 г. Отбранителната операция включва всичко, включително и контранастъпателни действия. Затова в някои области преминаваме към настъпателни действия“, обясни заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Малиар в публикация в Telegram. "Боевете от местно значение продължават“, добави тя.

Ясно е, че през последните 48 часа има значително увеличение на операциите на украинците. Малцина военни наблюдатели оспорват, че войната сега навлиза в нова фаза. И така, започна ли най-накрая дългоочакваната кампания?

Отговорът изглежда е и да, и не.

Последните атаки досега изглежда представляват прелюдия към пълномащабно действие, което тепърва ще започне. Досега не са представени убедителни доказателства, които да подсказват, че десетте бригади, обучени и оборудвани от НАТО за контранастъпление, са били използвани в тези скорошни атаки или са били разположени масово на бойното поле. 23-та и 31-ва механизирани бригади, споменати от руското министерство на отбраната, не са част от новата армия, която се обучава за пълномащабно настъпление.

Някои от атаките по пет отделни направления в югоизточен Донецк изглежда са били проучвателни набези, тестващи руските реакции и способности и търсещи пропуски. Въпреки това украинците твърдят, че вече са постигнали известен успех.

Командващият сухопътните сили на Украйна генерал Александър Сирски заяви във вторник, че руските сили около Бахмут не са могли да устоят на атаката на украинските военни и са отстъпили до 2 километра.

Сергей Череватий, говорител на Източното командване на украинските въоръжени сили, твърди по украинската телевизия "въпреки ожесточената съпротива на врага, нашите десантно-десантни и механизирани части успяха да напреднат“ между 300 метра и 1 километър "в различни части на фронтовата линия...“

И не само украинците казват, че е имало поредица от пробиви в руската отбрана. Няколко ултранационалистически руски военни блогъри се оплакват в социалните медии от напредъка на украинските сили около Бахмут, в северен Донецк и в село Новодонецке.

Сред тях е Игор Гиркин, бивш офицер от руското разузнаване и паравоенен командир, който изигра ключова роля в анексирането на Крим от Русия през 2014 г. и войната в Донбас. Той заяви в публикация в социалните медии, че "врагът успя да пробие нашата позиция“. Според Гиркин няма съмнение, че контранастъплението най-накрая е започнало.