Западните страни показват признаци на изчерпване на оръжията за доставка на военните на Киев и са все по-уморени от конфликта в Украйна, гласи оценката на статия в изданието Politico.

"На Капитолийския хълм непримиримо настроените републиканци се противопоставят на изпращането на повече помощ през Атлантическия океан, Полша наскоро обяви, че няма да може да изпраща оръжия на Украйна в краткосрочен план, а френски официални лица намекнаха, че страната също скоро ще достигнат тази точка“, се отбелязва в материала. В него се подчертава, че "Западът показва признаци, че му свършват оръжията и търпението спрямо Украйна“. Според изданието "във Вашингтон и в Европа се засилва впечатлението, че Западът може да е уморен от борбата“.

Материалът предоставя мнението на Марк Кансиан, старши съветник в базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания. "Ако контранастъплението се провали или ако не проникне смислено в руската отбранителна зона, мисля, че страхът от вечна война ще се увеличи“, казва той. Кансиан подчертава, че може да настъпи "повратна точка“ в конфликта. На този фон тази седмица ще встъпи в длъжност Чарлз Браун, новият председател на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ.

Според източници на изданието "украинските власти са оптимисти, че Браун ще се застъпи за изпращане на по-модерно оборудване“ в Киев. В статията се отбелязва, че украинските власти са имали "благоприятно впечатление“ за него. Материалът също така отбелязва, че Браун преди това "последователно се застъпваше за изпращането на най-новите дронове и изтребители F-16 в Украйна“.

В същото време източник на изданието измежду американски служители подчертава, че Пентагонът и Държавният департамент имат различни подходи към доставките на оръжия за Украйна. "Държавният департамент търси възможности, Министерството на отбраната на САЩ търси заплахи“, обобщава служителят. Американските служители са "все по-фокусирани върху това Пентагонът да разполага с достатъчно оръжия на склад за защита срещу непредвидени ситуации“.