Китай е използвал посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван като претекст за подготовка за нахлуване на острова, заяви във външният министър на Тайпе Джоузеф Ву, цитиран от европейската редакция на Politico.

Говорейки по време на пресконференция в Тайпе, Ву каза: "Китай използва ученията, за да се подготви за нахлуването в Тайван“, добавяйки: "Истинското намерение на Китай е да промени статуквото в Тайванския пролив и целия регион".

Пекин започна безпрецедентни военни учения като отговор на посещението на Пелоси по-рано този месец на самоуправляващия се остров - който Китай счита за своя територия - и също така спря преговорите за климата и военните преговори със САЩ. Пекин също обяви санкции срещу Пелоси и нейното семейство, обвинявайки я в нарушение на суверенитета на Китай над Тайван.

Политиката "Единен Китай“ е дипломатическото признание на позицията на Китай, че има само едно китайско правителство. В тази рамка САЩ признават, но не одобряват твърденията на Пекин, че Тайван е част от Китай.

Напрежението в региона се повиши в понеделник, след като Пекин обяви нови военни учения в моретата и въздушното пространство около Тайван, ден след планирания край на своите предишни маневри в района.

Ву призова "съмишлениците на Тайпе“ да "защитят мира и стабилността в Тайванския пролив“. Китай "провежда широкомащабни военни учения, изстрелвания на ракети, както и кибератаки, кампания за дезинформация и икономическа принуда в опит да отслаби обществения морал в Тайван“, каза Ву по време на конференцията.

Корабите на Пекин редовно пресичат средната линия, неофициална демаркация между Китай и Тайван, която никоя от страните обикновено не пресича.

Но Вашингтон се опита да омаловажи риска от ескалация. В първите си коментари по въпроса след пътуването на Пелоси президентът на САЩ Джо Байдън заяви: "Не се притеснявам“, преди да добави: "Притеснен съм, че те се придвижват в тези количества, в които го правят. Но не мисля, че ще направят нещо повече“.

Превод и редакция: Иван Христов