Унгария подписа споразумение с Русия за допълнителни газови доставки, разкри правителственият говорител Золтан Ковач, цитиран от европейската редакция на Politico.

Споразумението ще изпраща до Унгария до 5,8 милиона кубически метра газ на ден "в допълнение към количеството, което вече е в сила“, отбеляза той.

Унгарският външен министър Петер Сиярто, който преди това се срещна с другите външни министри от ЕС в Прага, заяви, че сделката, която ще изпраща газ до страната през Сърбия, означава, че "ще имаме достатъчно газ в Унгария“.

Преди нахлуването на Русия в Украйна, Унгария подписа дългосрочно споразумение за получаване на 3,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия чрез тръбопровода "Турски поток“ и още 1 млрд. куб. м чрез тръбопровод от Австрия.

Унгария е силно зависима от руската енергия, като получава около 80 процента от газа си от Газпром и се противопоставя на всякакви санкции на ЕС за руския газ.

Будапеща е най-гласовитият защитник на Кремъл сред страните от ЕС. Газпром намали или ограничи доставките до дузина страни членки и в сряда затвори подводния тръбопровод  до Германия "Северен поток“ за три дни за поддръжка.