Украйна е в отчаяно положение и последният гаф на френския президент Еманюел Макрон само влоши ситуацията, пише европейската редакция на Politico.

Съобщението на френския лидер тази седмица, че може да се наложи НАТО да изпрати войски в Украйна, беше посрещнато с остри критики и неодобрение.

Германският канцлер Олаф Шолц оглави група гневни критици, които не са съгласни с изявлението на Макрон. Както припомни той, западните правителства се съгласиха, че "на украинска земя няма да има нито сухопътни сили, нито войници, изпратени там от европейски държави или страни от НАТО“.

"Според френски официални лица коментарите на Макрон са имали за цел да стимулират западните сили и да разпалят дебат относно това какво е необходимо, за да се предотврати победа на Русия. Както поясни помощник в Елисейския дворец, те също са имали за цел "да изпратят силно стратегическо послание към руснаците, което да каже: "Не правете нищо глупаво“.“ (Очевидно казано без нотка на ирония)

Но ако забележките на френския лидер имаха за цел да изпратят твърдо предупреждение към Кремъл, те се провалиха грандиозно – всъщност постигнаха точно обратното. За възторжена радост на Кремъл, коментарите на Макрон разкриха разколът и разделенията на Запада, предавайки паника относно военното състояние в Украйна“, пише изданието.

"А руските официални лица се втурнаха да се подиграват на Макрон“, продължава Politico. "Бившият президент и настоящ заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев го подигра за "вербална невъздържаност“, докато председателят на Държавната дума Вячеслав Володин посочи, че "гръмките изявления“ на френския лидер са "ужасили жителите на неговата страна и лидерите на редица на европейските държави." Със сигурност е така.

Това също така предостави на руския президент Владимир Путин страхотна пропагандна възможност да подсили изтъркания от времето наратив за неговата поддържана вътрешна аудитория, че Западът – днес представен от НАТО – иска да унищожи Русия. Володин не можа да устои да сравни Макрон с Наполеон Бонапарт, предупреждавайки го как свърши всичко за френския император "и неговите войници, повече от 600 000 от които бяха оставени да лежат във влажната земя“.