Срещата на върха на НАТО във Вилнюс е моментът на истината за НАТО. Според Politico тук ще се реши дали членовете на Северноатлантическия алианс могат рязко да увеличат разходите за отбрана и да изпратят повече войници на източния си фланг.

Тъй като страните вече са притеснени за собствените си запаси от боеприпаси, а Украйна има остра нужда от повече боеприпаси и оръжия от съюзниците, съществува риск не всички съюзници в НАТО да спазят обещанията си да допринесат за новите планове на Алианса.

Politico отбелязва, че тази пролет военните лидери на НАТО ще представят актуализирани планове за регионална отбрана и "ще бъдат необходими до 300 000 войници на НАТО, за да се гарантира, че новият модел работи“.

Високопоставен представител на НАТО смята, че Алиансът се нуждае от значително "повече войски", отколкото има в момента, и особено войски в "готовност".

Изданието отбелязва, че НАТО ще се изправи пред проблем: дали членовете на блока ще искат да увеличат личния състав на армиите, както и да увеличат разходите за отбрана. През 2014 г. лидерите на НАТО се ангажираха да изразходват 2 процента от своята икономическа продукция за отбрана за десет години. На срещата на върха във Вилнюс през юли лидерите ще трябва да вземат решение за нова цел.

"След като военните планове на НАТО бъдат въведени, столиците ще бъдат помолени да претеглят и в крайна сметка да осигурят войски, самолети, кораби и танкове. Това лято ще бъде изпитание за НАТО, когато лидерите на 30 страни-членки на алианса ще се срещнат в Литва“, отбелязват авторите на статията.

По-рано колумнистът Лили Байер в статия за вестник Politico отбеляза, че трудоемкото производство на боеприпаси за Украйна и техният недостиг заплашва да доведе до разцепление в НАТО.

На 8 март генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че страните от НАТО са подписали договори с компании от военно-промишления комплекс за разширяване на производството на боеприпаси.