Словакия се събуди на 1 октомври с вероятността новото ѝ правителство да бъде оглавено от левия популист Роберт Фицо и неговата проруска партия SMER-SSD след убедителната им победа на изборите в събота, пише европейската редакция на Politico.

Партията получи 23% подкрепа, което е с пет пункта повече от либералната и прозападна партия "Прогресивна Словакия" (PS), която получи 18%.

Двете партии са пример за политическата поляризация в Словакия. Фицо отхвърли санкциите срещу Москва във връзка с нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна и предложи да се прекрати военната подкрепа за Киев. Лидерът на PS Михал Шимечка пък одобрява верността на Словакия към ЕС и НАТО и защитава правата на ЛГБТ+ общността- рядкост в дълбоко консервативната страна.

"Смятам правителството, ръководено от Роберт Фицо, за цивилизационно зло", заяви Шимечка след обявяването на окончателните резултати от гласуването.

Фицо, който не съобщи за победата на SMER до ранния следобед в неделя, заяви, че ще изчака официална покана от президента Зузана Чапутова, преди да започне коалиционни преговори.

"Ако ни бъде дадена възможност да съставим правителство, ще ви помоля за търпение. Словакия има нужда от успокояване на ситуацията", заяви на пресконференция Фицо, който ръководеше Словакия като министър-председател в периода 2006-2010 г. и 2012-2018 г.

Петер Пелегрини, председател на социалдемократическата партия HLAS (Глас), която завърши на трето място с почти 15 % от гласовете, се очертава още в началото като важна за съставянето на правителство. През 2020 г. HLAS се отдели от SMER, а и Фицо, и Пелегрини заявиха, че се смятат един друг за най-логичния вариант за политическо партньорство.

Пелегрини се съгласи, че HLAS и SMER са "по-близки" както "политически, така и идеологически", и заяви: "Словакия пожела победа за Роберт Фицо".

"Нека му дадем шанс да бъде упълномощен от президента и ако преговорите [водени от Фицо] се провалят, можем да обсъдим други преговори", коментира Пелегрини.

Въз основа на резултатите от изборите SMER и HLAS ще имат 69 места в 150-местния парламент на Словакия, което е малко от мнозинство. Националистическата партия SNS, бивш партньор на SMER в две правителства, има 10 места и би била естествен ход за попълване на коалицията с мнозинство.

Шимечка обаче обеща да продължи да работи за изтръгването на HLAS от обятията на SMER. "Зависи какво ще реши HLAS", заяви той. "Те са изправени пред цивилизационно решение ... Нашата цел е да гарантираме, че Роберт Фицо няма да управлява".

Засега Пелегрини държи на съвета си. "Малко се наслаждавам на това", признава той в ефира на RTVS. "Преди не им харесваше, сякаш бяхме вредни, а сега искат да преговарят с нас. [Но] аз не се обиждам, аз съм прагматик", коментира той.

"HLAS ще се присъедини към такава коалиция [със SMER] само ако всички страхове, които спомена Шимечка, са отпаднали", добави Пелегрини. "SMER ще трябва да направи компромиси и да коригира [някои] свои изявления."