Ситуацията с блокадата на превозвачите на полската граница показва напрежение по отношение на интеграцията на Украйна в Европейския съюз, отбелязват в редакцията на изданието Politico.

Граничната блокада се е превърнала в сериозна криза, която "дава горчива представа за бъдещите предизвикателства пред интегрирането на Украйна, с нейния огромен селскостопански сектор и евтина, но добре образована работна ръка, в цялостната система на ЕС“. Изданието отбелязва, че търговските потоци през полската граница са необходими за подпомагане на украинската икономика в условията на военните действия, но полските шофьори на камиони смятат украинските си колеги за "евтини конкуренти, които нарушават бизнеса им“. Към тях се присъединиха полски фермери, "възмутени, че украинският внос на зърно им нанася щети, като понижава вътрешните цени“, добавят от редакцията.

Politico пише, че исканията на полските шофьори включват премахване на преференциалния режим на ЕС, който позволява на украинските превозвачи да доставят стоки от страната до всяка точка почти без изискването на каквито и да било документи. Според ръководителя на мрежа от украински магазини за медицинско оборудване Алексей Давиденко украинският бизнес е направил грешка, като е избрал да разчита на Варшава. "Преместихме бизнеса си, сега плащаме данъци и логистични такси в Полша, които преди плащахме в Украйна. Мислехме, че сме подсигурили гърба си“, споделя той.

На 6 ноември полски превозвачи блокираха три основни контролно-пропускателни пункта на границата с Украйна: Ягодин-Дорохуск, Краковец-Корчева и Рава Руская-Хребене. На 23 ноември към тях беше добавен четвърти - "Медика-Шегини". Поляците настояват за отмяна на облекченията, предоставени от Европейския съюз на превозвачите от Украйна, за възстановяване на предишната процедура за задължително лицензиране на украинския търговски товарен транспорт и за анулиране на разрешителни, издадени на украински транспортни компании след 24 февруари 2022 г. Шофьорите на камиони са принудени да стоят на километрични опашки с дни. Те се опитват да търсят обходни пътища, което води до задръствания в съседни страни. Преговорите със стачкуващите все още не са довели до резултат. Според Държавната гранична служба на Украйна на 24 ноември е имало около 3700 камиона на опашка за влизане в Украйна.