Глобалната пандемия трябва да приключи следващата година, предвидиха от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от европейската редакция на Politico.

"2022 г. трябва да бъде краят на пандемията от COVID-19“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, говорейки в сряда на последния планиран брифинг на организацията за годината относно коронавируса.

Тедрос каза, че вярва, че пандемията ще приключи следващата година, защото две години след ситуацията "ние познаваме вируса много добре и имаме всички инструменти [да се борим с него]“.

Той каза, че прогнозите на СЗО показват, че доставките на ваксини трябва да са достатъчни, за да ваксинират цялото глобално възрастно население и да се дадат бустери на високорискови популации до първото тримесечие на 2022 г.

Големите проблеми, които трябваше да бъдат преодолени, бяха "ефективното прилагане на всички инструменти“ и по-специално "грижата за справедливостта“. "Освен ако не ваксинираме целия свят, не мисля, че можем да сложим край на тази пандемия“, заключи той.

"Притеснението ми е дали имаме издръжливостта да я прекратим“, каза Мария Ван Керкхове, технически ръководител за COVID-19 в Програмата за спешни здравни ситуации на СЗО, добавяйки: "Вярвам, че можем“.

Междувременно СЗО все още следи дали заболяването от Омикрон е толкова тежко, колкото предишните варианти като Делта. Тези данни все още са "несигурни“, каза Ван Керхове.

Докато някои компании вече произвеждат ваксини за варианта Омикрон, Майк Райън от СЗО предупреди, че те може да не са ефективни срещу други циркулиращи щамове.

Сумя Сваминатан, главният учен на СЗО, каза в идеалния случай, че фармацевтичните компании ще изчакат СЗО да декларира към кой вариант да се насочат, по същия начин, както при сезонния грип.

Тя каза, че въз основа на съществуващите данни това вероятно ще бъде версия на вируса, която съдържа свойствата, които го правят по-преносим и по-вирулентен, но това изследване продължава.

Превод и редакция: Иван Христов