Администрацията на Джо Байдън подготвя по-голям от обичайния пакет от военна помощ за Украйна, който ще включва бронирани превозни средства в допълнение към спешно необходимата артилерия и противовъздушна отбрана, според двама  служители от министерството на отбраната на САЩ, пише американската редакция на Politico.

Служители на Министерството на отбраната все още довършват потенциалния нов транш, но искат той да бъде готов скоро след като президентът Джо Байдън подпише законопроект за предоставяне на десетки милиарди долари допълнителна помощ за Киев, са допълнили източниците на американската медия. Очаква се Сенатът да приеме законодателството още във вторник (23 април), изпращайки го на бюрото на Байдън.

Предишната военна помощ беше в размер на 300 милиона долара (554.19 милиона лева), отпуснати през март, припомня Politico.

Първите двама служители са посочили, че новият пакет ще включва бронирани превозни средства, друг е съобщил, че допълнителни бойни превозни средства Bradley ще бъдат част от пратката . Очаква се в пакета да има и по-стари бронетранспортьори Humvee и M113, както и ракети.

В разговор с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник (22 април) Байдън е обещал бързо да предостави "значителни нови пакети от помощ за сигурността, за да посрещне спешните нужди на бойното поле и противовъздушната отбрана на Украйна", веднага след като подпише новата помощ.

Селесте Уоландър, помощник-секретар на Пентагона по въпросите на международната сигурност, е заявил наскоро пред законодателите, че Министерството на отбраната планира да прехвърли помощта "в рамките на седмица или две", след като бъде одобрена.