Администрацията на САЩ настоява украинският президент Володимир Зеленски да премахне клаузата за невъзможност за преговори с руския президент Владимир Путин от списъка с условия за започване на диалог с Москва, отбелязва изданието Politico, като се позовава на източници.

Припомня се, че на 7 ноември Зеленски изброи пет условия за започване на преговори с Москва, сред които не се споменава невъзможността за преговори с Путин. Както пише Politico, промяната в позицията "е пряко свързана с леко побутване от страна на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън“.

Според Politico Зеленски е смекчил подхода си след продължителни преговори между Киев и Вашингтон, включително по време на посещението в Украйна на съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан. Според вестника официалните лица на САЩ не са поискали директно от Зеленски да промени позицията си по преговорите, но са предали, че Киев трябва да покаже на света готовността си да прекрати конфликта по мирен начин. Един от източниците разкрива пред изданието, че Вашингтон не смята, че преговорите трябва да започнат незабавно.