Според американски служители САЩ са уведомили Украйна, че може да използва оръжия, доставени от САЩ, за да удари всички руски сили, които атакуват от другата страна на границата, а не само тези в района около Харков, пише американската редакция на Politico.

Фината промяна в посланията - която служителите настояват, че не е промяна в политиката - идва само няколко седмици, след като САЩ тихомълком дадоха на Киев зелена светлина за нанасяне на удари на територията на Русия в отговор на трансгранично нападение срещу град Харков. По това време американските официални лица подчертаха, че политиката е ограничена до Харковския регион, наред с други ограничения.

Оттогава насам украинските сили са използвали американски оръжия за нанасяне на удари на територията на Русия поне веднъж, като са унищожили цели в град Белгород и са успели да задържат руското нападение. Но украински и други европейски официални лица настояват САЩ да разхлабят още повече ограниченията си, като позволят на Украйна да нанася удари навсякъде в Русия.

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан обяви пред PBS във вторник, че споразумението с Украйна за стрелба с американски оръжия в Русия се разпростира върху "всяко място, където руските сили преминават границата от руската страна към украинската, за да се опитат да завземат допълнителна украинска територия".

През последните дни Русия посочи, че скоро може да се насочи към североизточния град Суми, който също е близо до руската граница. Ако това се случи, политиката ще се прилага и там, заяви Съливан.

"Тук не става въпрос за география. Става въпрос за здрав разум. Ако Русия атакува или се готви да атакува от своя територия в Украйна, има смисъл само да се позволи на Украйна да отвърне на удара срещу силите, които я атакуват от другата страна на границата", отбеляза Съливан.

Двама американски служители, на които е била предоставена анонимност, за да говорят откровено за дискусиите, твърдят, че разрешаването на Украйна да нанася удари на територията на Русия в отговор на контраогън от която и да е страна на границата не е промяна в политиката след вземането на решението в Харков. Първоначално този ход е бил характеризиран само в контекста на продължаващото нападение в Харков, но това не изключва възможността за нанасяне на ответен удар срещу други трансгранични нападения, твърди един от служителите.

Все пак формулировката на Съливан се различава значително от това, което американските официални лица заявиха през май, когато новата политика беше подробно описана. Тогава високопоставен американски служител заяви: "Наскоро президентът нареди на екипа си да гарантира, че Украйна може да използва американски оръжия за целите на контраогневите действия в Харков, така че Украйна да може да отвърне на ударите на руските сили, които ги удрят или се готвят да ги ударят."

Политиката на недопускане на удари с далечен обсег на територията на Русия "не се е променила", подчерта служителят.