Американската армия проучва възможностите за използване на усъвършенствани ракети "въздух-въздух“ на самолети МиГ, с които разполагат военните на Украйна, съобщава изданието Politico, позовавайки се на двама служители на Министерството на отбраната на САЩ и още един източник.

Към настоящия момент се проверява дали ракетите със среден обсег AIM-120, предназначени за западни изтребители като произведените в САЩ F-16, могат да бъдат инсталирани на самолети МиГ, използвани от украинската армия, разкриха източниците на изданието.

Според събеседниците на редакцията обаче има някои технически трудности при интегрирането на системите.

"Поддържаме редовни контакти...и ще продължим да се консултираме тясно с Украйна относно нейните нужди от сигурност,... но от съображения за оперативна сигурност няма да обсъждаме какви действия можем да предприемем или да не предприемем в тази посока“, цитира Politico думите на представителя на военното ведомство на САЩ Гарън Гарн.

Ако техническите трудности бъдат преодолени, това ще бъде първият път, в който САЩ ще позволят на украинската авиация да използва западни ракети "въздух-въздух“, подчертава изданието.