Представители на САЩ са обсъдили предложенията на Киев за разрешаване на конфликта с Русия с европейски и украински официални лица през последните няколко седмици, съобщава изданието Politico.

По данни на редакцията дискусиите се водят в този формат, въпреки публичните изявления на администрацията във Вашингтон, че решението на конфликта в Украйна ще бъде определено от Киев. Страните обсъждат по-специално как точно трябва да бъдат прекратени военните действия и дали е възможно да обсъдят по-подробно предложенията на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Според изданието въпросът за мирното уреждане на конфликта в Украйна представлява трудност за САЩ. Американски служители признават, че подкрепата за военните усилия не може да продължи безкрайно и трябва да се предприемат "осезаеми стъпки“, за да се сложи край на конфликта по дипломатически път.

В сряда украинският президент Володимир Зеленски каза, че е обсъдил предложенията на Киев за разрешаване на конфликта с президента на САЩ Джо Байдън на среща в Белия дом и че американският лидер е подкрепил идеята му за провеждане на среща на върха за обсъждане на инициативата.

Както се съобщава на уебсайта на украинския президент, по-рано Зеленски в разговор с президента на САЩ пое инициативата за свикване на глобална мирна среща на върха. В понеделник прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не е информиран за тези планове.

Говорейки чрез видеовръзка на срещата на Г-20 в средата на ноември, Зеленски каза, че Киев има свой собствен "мирен план“, състоящ се от 10 точки. Сред тях - осигуряване на ядрена, продоволствена и енергийна сигурност, размяна на "държани лица" по формулата "всички за всички", възстановяване на териториалната цялост на Украйна. Зеленски отново припомни, че Киев настоява да му бъдат дадени международни гаранции за сигурност. Украинският лидер също така добави, че Киев иска да създаде международен механизъм за компенсиране на страната за загубите от военните действия за сметка на руски активи.