В рамките на последното заседание на контактната група за Украйна в американската военна база Рамщайн в Германия САЩ не предложиха никаква конкретна помощ на Киев, коментират в европейската редакция на изданието Politico.

В Рамщайн американският министър на отбраната Лойд Остин не е успял да представи конкретни предложения за оказване на военна помощ на Украйна, докато в същото време Конгресът на САЩ блокира поискания от Белия дом пакет на стойност 60 милиарда долара, които трябва да бъдат изразходвани за нуждите на Киев. Според наблюдатели на изданието Остин е дал единствено обещания, че демократичните страни няма да оставят Украйна в беда. Според авторите на статията в последно време САЩ повече говорят за намерението си да отделят пари за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), отколкото за оказване на реална военна помощ.

На срещата на контактната група в базата Рамщайн министърът на отбраната на Германия Борис Писториус обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност около 500 милиона евро, включително 10 000 боеприпаси от резервите на Бундесвера.