Конгресът на САЩ планира да внесе законопроект за санкции срещу водещи грузински политици заради приемането на спорния закон за чуждестранните агенти, пише европейската редакция на Politico.

На водещи грузински политици, отговорни за подкопаването на пътя на страната към ЕС, могат да бъдат наложени санкции съгласно условията на нов двупартиен законопроект, който ще бъде внесен от двама американски сенатори.

Според документ, с който се е запознал Politico, демократката от Ню Хемпшир Джийн Шахийн и републиканецът от Айдахо Джим Риш ще обявят "Закона за грузинския народ" по-късно в четвъртък (23 май).



Този ход идва в момент, когато грузинският парламент се подготвя да гласува окончателно спорния закон за "чуждестранните агенти" в руски стил, за който ЕС предупреди, че ще провали надеждите на страната-кандидат за членство в блока.

Законопроектът на САЩ предвижда налагане на забрани за пътуване и други санкции на грузински политици, обвинени, че "възпрепятстват евроатлантическата интеграция на Грузия" и стоят зад "корупция, нарушения на човешките права и усилия за прокарване на закона за чуждестранните агенти или за улесняване на неговото приемане".

В него се призовава и за окончателно прекратяване на стратегическия диалог между САЩ и Грузия, в рамките на който двете страни си сътрудничат по въпросите на сигурността и демокрацията.

Освен че е насочен срещу управляващата партия "Грузинска мечта" и други длъжностни лица, двупартийният законопроект ще отпусне най-малко 50 млн. долара "за подкрепа на проекти за демокрация и върховенство на закона в Грузия", както и за задействане на проверки за "чуждестранно зловредно влияние" в страната.