Американски и европейски служители са загрижени, че гласуването на изборите за Европейски парламент, спечелени от крайнодесни партии в Германия и Франция, може да е индикатор за нарастващата умора на Запада от войната в Украйна. Бивши служители казват, че резултатите от изборите може да са предвестник на назряваща съпротива срещу военните усилия на Запада, пише Politico.

Бившите официални лица отбелязват, че резултатите от европейските избори, съчетани с опасенията относно възможната президентска победа на Доналд Тръмп, "дават нова спешност на усилията“, насочени към укрепване на подкрепата за Украйна.

"Има крайнодесен импулс, който започва да се натрупва и подхранва и дава енергия на други крайнодесни сили. Можете да почувствате тази неотложност: "Нека свършим това в рамките на следващите шест месеца“, заяви Хедър Конли, бивш заместник-помощник-секретар държавен служител в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на САЩ.

В същото време служителят на Министерството на отбраната на САЩ подчерта, че западните страни, които подкрепят Украйна, са усетили тази неотложност, когато Руската федерация започна пълномащабно нахлуване в Украйна. Според него основата за подготовката за присъединяване на Украйна към НАТО и обучението на украинската армия е поставена през лятото на 2022 г.

"Да, има спешност, но не, тя не е водена от политическия цикъл, тя е водена от признанието, че Русия е решена да се опита да ограничи възможностите на Украйна“, казва анонимен високопоставен служител на отбраната на САЩ.

На свой ред бивши служители смятат, че изборите в ЕС и предстоящите избори в САЩ са основен приоритет за онези, които подкрепят Украйна.

"Най-яркият пример за дясната промяна е Франция, където Националното обединение на Марин льо Пен победи умереното движение "Възраждане“ на президента Еманюел Макрон. Гласуването принуди Макрон да свика предсрочни парламентарни избори през юни и юли, сериозен риск, който може да доведе до по-нататъшно подкрепа за растежа на партията на Льо Пен във Франция“, се казва в материала.

В същото време Макрон като президент има власт по въпросите на националната сигурност и външната политика, така че отношението към помощта за Украйна вероятно няма да се промени, добавя Конли.

Според нея, ако партията на Льо Пен получи абсолютно мнозинство на предсрочни избори, правителството на страната ще бъде погълнато от вътрешната политика, така че усилията за Украйна може да бъдат замразени.

"Ако Макрон загуби и Льо Пен и нейната група спечелят и получат Народното събрание, тогава помощта от Франция може да бъде малко турбулентна. На украинската сцена или на сцената на отбраната те няма да подкрепят много от това, което Макрон иска да направи “, обясни бившият заместник-помощник-министър на отбраната за Европа и политиката на НАТО Джим Таунсенд и добави, че Льо Пен има връзки с Руската федерация.

Германският канцлер Олаф Шолц също понесе удар, губейки от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която не подкрепя повече помощ за Украйна, казва Таунсенд.

"Въпреки че няма да има незабавна промяна в германската подкрепа за Киев, резултатите от изборите за ЕС са предупреждение за партията на Шолц, че той може да е задлъжнял“, казва бившият служител.