Пристигането на двама украински пилоти в САЩ за евентуално обучение за работа с военни самолети, включително с F-16, не означава промяна в позицията на Вашингтон, който смята изпращането на изтребители в Киев за преждевременно и не го смята като приоритет, съобщава изданието Politico, позовавайки се на източници.

"Решението да бъдат изпратени украински пилоти в САЩ за оценка не променя идеята дали самолети F-16 трябва да бъдат предоставени на Киев“, се казва в публикацията.

Според говорител на Министерството на отбраната на САЩ и друг източник на изданието, специалната програма, предназначена за украинските пилоти, трябваше да стартира в края на 2022 г., но впоследствие бе решено нейното изпълнение да бъде отложено. Украинските пилоти са в базата в Аризона от една седмица и ще останат там още една. Вестникът отбелязва, че в рамките на програмата украинците няма да пилотират американски самолети.

В събота телевизионният канал NBC съобщи за пристигането на украински пилоти в САЩ, като уточни, че до края на месеца ще дойдат още осем.

Миналата седмица заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кол каза на изслушване в Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите, че САЩ не считат доставката на американски изтребители F-16 на Киев за приоритет и следователно не са започнали обучение на украински пилоти за летателно оборудване, което Украйна може никога да не получи. Както увери представителят на Пентагона, въпросът за доставката на изтребители на Киев е "внимателно проучен“ от специалисти. Според него трансферът на нови F-16 в Украйна ще отнеме "три до шест години", тъй като те трябва да бъдат произведени, а трансферът на по-старо оборудване ще отнеме "18 до 24 месеца".