Канцлерът на ФРГ Олаф Шолц едва ли ще промени своята позиция по отношение на доставката на танкове за Украйна, ако президентът на САЩ Джо Байдън не даде обратен сигнал, коментират в редакцията на изданието Politico, позовавайки се на източници в германските правителствени среди.

"Позицията на Шолц е силно зависима от президента на САЩ Джо Байдън, с когото канцлерът преди това тясно координира действията си“, отбелязва медията, припомняйки, че миналата седмица двамата лидери направиха съвместно изявление относно доставката на бойни машини за пехотата и системи Patriot на Киев. Шолц многократно е заявявал в миналото, че ще бъде в тесен контакт със западните съюзници по този въпрос.

В сряда президентът на Полша Анджей Дуда обяви, че Варшава е решила да прехвърли танкова рота в Украйна. По думите му, за да се реализира това решение, трябва "да се изпълнят редица формални изисквания, да се сключат споразумения“. На свой ред говорителят на германския кабинет на министрите Щефен Хебещрайт заяви на брифинг, че Берлин все още не е получил конкретни искания за реекспорт на танкове Leopard.

Местни наблюдатели смятат, че Шолц - след решението на Полша – ще се окаже в ситуация на  още по-голям натиск за изпращането на танкове за украинската армия.